‘De verdwaalde vrouw’ knipoog naar hedendaagse maatschappij en GGZ

Herkenbaar boek voor mensen met een trauma,professionals in de zorg en kenners van het core sjamanisme

IJSSELMUIDEN, 12 september 2019 – Op 22 augustus jongstleden kwam het herziene debuut van Margreet Bijkerk uit: het boek ‘De verdwaalde vrouw’. Een roman over een getraumatiseerde vrouw en haar belevenissen met naasten en in de zorg, waarin niet alleen mensen die een trauma hebben meegemaakt zich in zullen herkennen, maar ook professionals in de zorg én kenners van het core sjamanisme.

Over ‘De verdwaalde vrouw’

‘De verdwaalde vrouw’ is een fictief verhaal over een vrouw, Anneke, die na een verschrikkelijk trauma niet meer weet wie ze is of hoe ze heet. Ze laat haar gezin in de steek en komt terecht in een kliniek, genaamd ‘Bijtankstation’, in het plaatsje ‘Stress’. Haar hulpvraag wordt echter niet beantwoord door de therapeuten, mede omdat Anneke zelf niet echt mee werkt. Ontevreden en zieker dan bij aankomst verlaat ze de kliniek en zoekt zelf haar weg terug. Onderweg komt ze plaatsnaamborden als ‘Chronische stress’ tegen en onwaarschijnlijke helpers die haar uit of verder in de put willen helpen. Nadat de paniekfase voorbij is, kiest Anneke zelf bewust haar kompanen voor het leven uit. Haar ruwharige teckel, Zoë, is uiteindelijk degene die haar bevrijdt uit Stress en haar de wil en kracht om te leven teruggeeft. Samen keren ze naar Leven terug.

Schrijfster Margreet Bijkerk legt uit: “Het boek probeert belevingswerelden, geloven en 'weten'  te verbinden die doorgaans gescheiden worden gehouden en is daardoor enig in zijn soort. De lezer wordt uitgenodigd al lezende aan een eigen zoektocht te beginnen. Afhankelijk van culturele achtergrond, kennis, geloof en nieuwsgierigheid zullen lezers het één en ander herkennen. Wat de één bijvoorbeeld als een (bewust) verdringen van herinneringen of emoties zal zien, ziet een ander als een neurofysiologisch fenomeen: het brein grijpt in om het systeem intact te houden. Lezers, bekend met het sjamanisme, zullen ‘weten’ dat door een trauma zieldelen zijn gevlucht om te voorkomen dat de ziel voorgoed sterft. ”

Sjamanisme

In het boek komen verschillende elementen uit het sjamanisme terug, zoals het krachtdier, de trancereis en wedergeboorte. Het sjamanisme is de oudste spirituele levenswijze en helingsmethode die de mensheid kent. Een sjamaan kan contact maken met geesten en de geestenwereld, om op die manier door geesten veroorzaakte ziektes te genezen. Margreet is in Nederland en Duitsland opgeleid in het core sjamanisme, waarover ze in haar boeken schrijft maar niet praktiseert.

Over Margreet Bijkerk

Margreet is een ervaren GZ-psycholoog in de geestelijke en somatische gezondheidszorg. In 2016 begon Margreet aan het boek, nadat ze zich steeds bewuster werd en zorgen maakte over de gebeurtenissen in de zorg en maatschappij. Margreet: “Het eerste hoofdstuk van dit fictieve boek poogt met een vette knipoog een lachspiegel te zijn van de zorg en onze maatschappij. De personages vertellen niet altijd het hele verhaal, zijn niet in staat om te luisteren of effectieve hulp te verstrekken. De erop volgende hoofdstukken tonen een doorkijkje naar mysterieuze oorden waar alles mogelijk lijkt. In het laatste hoofdstuk keert Anneke terug naar de alledaagse realiteit. Mensen die zelf trauma's hebben meegemaakt - wie niet? -, familie of vrienden hebben die trauma's hebben doorstaan en professionals uit het reguliere en complementaire circuit die werken met getraumatiseerde mensen en verder dan hun eigen horizon willen kijken, kunnen gebaat zijn bij het boek.”

‘De verdwaalde vrouw’ kan besteld worden via www.boekenbestellen.nl, www.margreetbijkerk.com, de plaatselijke boekhandel en diverse onlinewinkels in België en Nederland. Het originele boek kan ook als luisterboek besteld worden via downloadshops en streamingdiensten in Nederland. In de herziene uitgave zijn nieuwe verhaallijnen toegevoegd. Als bonus is er een verwijzing naar het nog te verschijnen vervolgboek.